Elk jaar opnieuw blijkt: de GSV en de studie gaan goed samen. Een vaak genoemde reden om niet (of pas in het tweede studiejaar) lid te worden van een studentenvereniging is de veronderstelling dat een vereniging de studie negatief beïnvloedt. Maar wat hier vergeten wordt is het feit dat een vereniging bestaat uit studenten die allemaal moeten studeren. Hierdoor is de GSV namelijk niet alleen een plek om gave feestjes en activiteiten mee te pakken, maar ook een plek om samen te studeren of elkaar te helpen met de studie. De zinspreuk van de GSV is niet voor niets: 'Elkaar steunen in het dienen van de Heer, met name in de studie'.

Pa-/ma-systeem

Om elkaar te helpen in de studie bestaat het volgende systeem binnen de vereniging. Dit systeem bestaat al zo lang als de GSV bestaat en het werkt als volgt: direct aan het begin van je eerste GSV-jaar kies je iemand uit de vereniging die dezelfde studie doet als jij en ten minste één jaar eerder lid is geworden. Dit wordt jouw GSV-vader of -moeder. Met hem of haar spreek je af en toe af om samen te eten of te studeren. Je kunt samenvattingen en studieboeken lenen en daarnaast kun je bij je ouder terecht met vragen over de vereniging of studie. Vooral het lenen van elkaars boeken is handig: dit kan honderden euro's per jaar schelen je hoeft niet meer in één pakket alle boeken te kopen. Hoe vaak je afspreekt en hoeveel gebruikt je ervan maakt is volledig aan jou. Iedere GSV'er heeft een GSV-vader of -moeder. In een grote stamboom in de archieven van de GSV is te zien hoe iedere familie en elke persoon afstamt van één van de twaalf oprichters van de GSV.


WhatsApp Image 2021-10-13 at 22.34.16 (1) (1)
IMG_1864

Genoeg studietijd

Het halen van je BSA heeft prioriteit. Om genoeg studietijd te garanderen vinden de meeste GSV-activiteiten 's avonds plaats. Overdag is er zo genoeg tijd om te studeren. Zeker in het eerste jaar wordt er veel rekening gehouden met de tijd die het studeren kost. Zo hoeven eerstejaars bijvoorbeeld geen commissiewerk te doen. Op deze manier is er genoeg ruimte om bezig te kunnen zijn met het halen van een positief BSA of een propedeuse. Juist in de tentamenperiodes staat studeren voorop: er worden minder activiteiten georganiseerd. Met het maken van de jaarplanning wordt rekening gehouden met de tentamenperiodes van het wo en hbo. Maar na een tentamenperiode gaan we natuurlijk een avond weer flink los!


Activiteiten met studiegenoten

Hoewel er dinsdag standaard BK is, is er een paar keer per jaar een VETCLAPP-avond in plaats van BK. Een VETCLAPP is een groep GSV'ers die dezelfde studie doet of aan dezelfde faculteit studeert. Op deze manier kun je wat meer contact krijgen met de mensen die in dezelfde richting studeren als jij. Dit is handig als je nog op zoek bent naar een studieboek of vragen hebt op dit gebied of op andere gebieden. Deze groep kan je helpen met alle vakken of problemen waar je mee zit; zij hebben tenslotte ervaring op dit gebied. Vooral als je net aan een studie bent begonnen is het fijn om mensen om je heen te hebben die door hetzelfde jaar zijn heengegaan als jij!

Dan kan ik toch net zo goed bij een studievereniging gaan?

Ten opzichte van een studievereniging (vereniging vanuit één studie) is een studentenvereniging verrijkend. Je leert mensen van allerlei verschillende studies en met gevarieerde interesses kennen. Een studentenvereniging is, ondanks de verschillen in studies, hechter, waardoor het aantal en de diversiteit van de georganiseerde activiteiten groter is. Als belangrijkste komt hierbij kijken dat we hetzelfde geloof delen. Hierdoor is diepgang en persoonlijke groei op individueel gebied en geloofsgebied mogelijk. We helpen elkaar niet alleen in de studie, maar ook in onze relatie met God. Dit is iets waardevols in je studententijd wat je niet in een studievereniging terugvindt.